CSM propune: Faptele de abuz în serviciu să fie incriminate doar dacă prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro

CSM propune: Faptele de abuz în serviciu să fie incriminate doar dacă prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro

Consiliul Superior al Magistraturii a propus ieri un prag de 50.000 de euro pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune. Opoziţia s-a opus iar Forumul Judecătorilor a părăsit dezbaterile.
Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la articolul 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, care stabileşte, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul în serviciu, ca faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decît funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că amendamentul propus de CSM va fi susţinut de PSD, pentru că „poate fi susţinut“ întrucît „rezolvă multe chestiuni“.

„Discutăm despre un articol 308 care vizează anumite intensităţi valorice pentru care e o pedeapsă mai mică sau mai mare. Este deocamdată la acest moment o propunere de la care plecăm, am invitat toate asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei şi toţi cei care sînt interesaţi să facă observaţii, dar noi considerăm că acel amendament în formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi susţinut, care rezolvă multe chestiuni”, a declarat Florin Iordache la finalul şedinţei din Comisie.
Iordache a explicat că articolul 297 referitor la abuzul în serviciu va fi dezbătut ultimul, urmînd ca abuzul să fie redefinit, însă fără un prag impus.

„Nu am discutat încă cum va fi formulat articolul 297. (…) Am spus aşa, avem în acest moment în ceea ce priveşte abuzul în serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus că este foarte bine că abuzul în serviciu să fie redefinit, să nu aibă prag, pentru că în momentul în care există un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Şi atunci va fi permanent ideea în societate că de fapt definiţia abuzului în serviciu este făcută pentru o persoană sau alta. De aceea, cred că în urma dezbaterilor şi în urma unei largi consultări a tuturor celor interesaţi, vom avea o bună definiţie a articolului 297”, a spus Iordache.

Discuţii au fost şi pe infracţunea de evaziune fiscală, unde CSM a propus să se pună accent pe recuperarea prejudiciului, nu pe pedeapsă. Iordache a dezvoltat şi a spus că cine dă banii înapoi nu mai face puşcărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *