Alegeri prezidenţiale: primul tur pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie

Alegeri prezidenţiale: primul tur pe 10 noiembrie, al doilea pe 24 noiembrie

Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu Buică a declarat, ieri, ca a avut o discuţie cu premierul Viorica Dancilă, iar alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, al doilea tur.

Documentul a fost trimis de către AEP la MAI. Actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern, în şedinţa de săptămâna viitoare, a spus Constantin Buică. Klaus Iohannis a fost ales pe 16 noiembrie 2014. El a câştigat alegerile prezidenţiale în al doilea tur de scrutin, cu 54,43% din voturi. Contracanditatul său a fost Victor Ponta, pe atunci liderul PSD.
La alegerile prezidenţiale din această toamnă, televiziunile ar putea avea interdicţie să mai difuzeze exit-poll-uri la ora 21.00 în ziua urnelor. Este o prevedere introdusă la cererea Autorităţii Electorale Permanente printre modificările la Codul electoral.

AEP îşi motivează solicitarea prin faptul că, potrivit noilor prevederi, în Diaspora urnele se vor închide chiar şi la ora 24.00 dacă vor fi oameni care nu au apucat să îşi exprime dreptul de vot până la ora 21.00. Astfel, opinia acestora ar putea fi influenţată de difuzarea unor rezultate la televizor, care reflectă statistic ierarhia partidelor sau candidaţilor aflaţi în cursa electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *